Oprydningsdag
På trods af det fantastisk vejr i går, havde jeg besluttet mig for at bruge en del af formiddagen på at få ryddet op i vores tøjskabe. Det er en lettelse at få kasseret det vi ikke længere bruger. Vi har altid sendt vores tøj til genbrug, men siden I:CO er kommet ind på det danske marked, har vi i stedet sendt vores tøj til genanvendelse.
Closed loop
I:CO sætter genbrug i et helt nyt perspektiv, med missionen om at skabe et ”closed loop” i vores tekstilanvendelse. Bomuldsproduktionen er et af de mest vandkrævende resourcer der findes. Det er vist ikke en hemmelighed for nogen af os, at planens vanddepoter er truet. Hvordan ser det ud om 35 år? Har vi rent vand? Et uhyggeligt spørgsmål, ikke sandt? Heldigvis har aktører som I:CO og dele af tekstilbranchen taget ansvar og er aktive i at finde metoder til at genanvende bomulden og skabe dette såkaldte ”closed loop”.
Rent praktisk betyder det, at det indsamlede tøj sendes til I:CO’s sorteringscentral. Tekstiler som stadig kan bruges sendes til genbrug, andet bliver lavet til nye genbrugs bomuldsmetervarer, mens det som er helt ødelagt og ubrugeligt bliver genanvendt til for eksempel isoleringsmaterialer, bamsefyld og tæpper.
Hvordan får man sit tøj til genanvendelse?
Store internationale kæder som JACK & JONES, NAME IT, H&M, FOOTLOCKER og PUMA har allerede tage konceptet til sig, så man kan aflevere sit tøj i deres butikker. De har hver individuelle belønningssystemer, hvor man som forbruger kan få rabat til køb af nye varer, når man aflevere sit brugte. Hvad angår genbrugs bomuldsmetervarerne, tror jeg, at vi inden for de kommende år vil opleve, at det vil blive mere almindeligt at købe tøj lavet af genbrugsbomuld, på samme måde som vi i dag også benytter genbrugspapir.
JACK & JONES har lavet en film, som viser og validere sorteringsprocessen hos I:CO.